Zeil CV

Zeilen: mijn vader nam me voor het eerst mee op een zeilboot toen ik 14 of 15 jaar oud was. Dat was op het Paterswoldse meer. Toen is gelijk bij mij "de vlam fors in de pan geslagen" en het zeilvirus bleek chronisch - ik kom er gewoon niet meer van af. 

Ik hou erg van zwerven met een zeilschip. Dat ontdekte ik al op mijn eerste zomervakantie na de middelbare school; met vrienden een 16-kwadraat gehuurd, zwerven door Friesland en ondertussen het zeilen onder de knie krijgen. Friesland vond ik toen groot.

Met het kiezen voor studeren in Twente had ik extra geluk: daar zit de D.Z. Euros, vernoemd naar de god van de Oostenwind (Griekse mythologie), de leukste Studenten Zeilvereniging van heel Nederland met een geweldige variatie in hun zeilvloot: van windsurfplanken, Sterns (open jollen die fantastisch planeren) via zeegaande jachten tot de Ebenhaëzer, een historische, zeilende klipperaak van 25 meter en 100 ton.
Zeer actieve vereniging die zelf haar schepen bouwde en onderhield. Op genoemde klipperaak werd je zelf opgeleid tot schipper, waarna je zelf weer jongere varensgasten ging opleiden tot schipper. Bij Euros-schippers zit het in hun DNA om andere mensen te laten varen.
 

In mijn studententijd ook veel zeilkampen gedaan als schipper/instructeur of het kamp-moederschip schipperend.  Met valken en 16-kwadraten door Friesland, naar Overijssel en naar Lauwersmeer.

Er aan toegeven blijkt het beste medicijn. Je komt altijd veel gezonder terug van zeilen.

Na mijn studententijd vele zomers met skûtsjes over de Duitse Wadden gezworven en op de Oostzee tot Kopenhagen aan toe. Nog als student diverse keren in Griekenland gezeild. Later heb ik ook in Turkije met historische gulets gezeild en daarop zeilvakanties voor groepen georganiseerd. 

Aan mijn studententijd heb ik het Groot Vaarbewijs overgehouden. Ben nieuwsgierig en autodidactisch ingesteld. Uit pure interesse en hobby heb ik in de winter van 2004/2005 de Enkhuizer Zeevaart School gedaan en ook Marcom A gehaald. Deze zeevaartschool richt zich specifiek op de zeilende schepen. Dat was een leuke en verdiepende ervaring. Alleen al het zeer gemengde publiek als klasgenoten - met onder de noemer 'Zeilen' als gemeenschappelijke factor - was prachtig.

Kroatië ontdekte ik 8 jaar geleden. Na de eerste 2 zeilvakanties Kroatië kwam ik tot de slotsom dat dit land met zijn meer dan duizend eilanden - waaronder ook veel grote, met historische havensteden en oude cultuur - altijd zon, heerlijke temperaturen (op het water) en meestal mooie wind om te zeilen, met stip het zeilersparadijs van Europa is.
Kroaten zijn prima mensen, het eten is er lekker, in de duizenden baaien vind je elke avond een prachtige ankerplek. Een eiland eens op gaan is altijd de moeite waard. Scootertje huren, mountainbike of autootje, altijd voor in. Het eiland Vis - ver in zee, dus een mooie lange zeiltocht - heeft een wijncultuur met enige reputatie. Vis en Trogir zijn als koloniën al in de tijd van Grieken en Romeinen ontstaan.  
The slogan van Croatia luidt 'The Mediterranean as it Once Was' en over dit promotie-filmpje kan ik zeggen: daar is niets aan gelogen. Het klopt allemaal en het filmpje laat echt nog maar een heel, echt heel klein stukje zien. Hier nog een ander langer filmpje.

Ga voor de aardigheid eens op Google Maps kijken naar de lange kustlijn en enorme archipel van eilanden. De mogelijkheden voor prachtige zeiltochten zijn schier eindeloos. Met 100% zon- en 80% windgarantie. En zwemwater op temperatuur.  Value for your money: 'regen' staat volgens mij niet in het Kroatisch woordenboek.

Mijn volledige naam: Jop van der Werff  en mijn achternaam verwijst natuurlijk naar mijn Friese voorouders, aan vaders zijde. De Van der Werffen waren veelal schippers en onderhielden lijndiensten, o.a. uit Harlingen en ook vanuit Sneek naar Amsterdam.

Ben een gezelligheidsdier en ga graag met mensen om, een trek van mijn moeder. Hoewel ik - door de aard van mijn werk en opleiding - ook een behoorlijke nerd kan zijn en een pietje-precies. Levenshouding: ik respecteer ieders politieke overtuiging, geaardheid, geloof en religie (zolang men redelijke normen en waarden in acht neemt)  - maar vooral vrijheid, blijheid, leven en laten leven en ook ik heb de wijsheid en de waarheid niet in pacht. Maar een dialoog of discussie daar over is ook interessant.

Maar nog niet zo lang geleden kwam ik er achter dat mijn moeder - zelf absoluut niet uit een zeilersgeslacht - mogelijk nog meer heeft bijgedragen aan mijn 'je prima en heel lekker' voelen op groot water en op de golven. De keren zeeziek zijn kan ik makkelijk op één hand tellen.

En je leest hier ook wel "Charlie goes Croatia"..... wat ik met Charlie Chaplin heb? Die rol mocht ik op een Source-training  spelen (google eens Essence-trainingen) en daar ontdekte ik welk een grote geest deze man geweest is.
Van het kaliber Einstein, maar dan in zijn metier. Enorme wijsheid bezat hij.
Einstein en Chaplin mochten elkaar ook en hieronder 2 briljante quotes van beide genieën, die ik je niet wil onthouden:

Don't Let the Good Life Pass You By
so sail away with me