"About" Jop

Als schipper ben ik eindverantwoordelijk voor veiligheid en welbevinden van alle opvarenden en behoud van schip. Een plezierige sfeer creëren, daar doe ik ook mijn best voor.

Binnen die grenzen kan er verder bij mij veel en ik sta bekend als een 'makkelijke' schipper. Bij mij zit elk (die dat wil) aan het roer, ook op lastiger koersen. Zelf zit ik bijna niet aan het roer. Mijn gedachte is 'als ik het zelf niet moeilijk vind dan moet een ander het toch ook kunnen'. Ik heb een hekel aan gewichtigdoenerij waar het om het nautische gaat.

Commando's schreeuwen is not done (tenzij harde wind enig volume nodig maakt). Het is vakantie voor iedereen en een ontspannen sfeer is het hoogste goed. 

Ik ben een romantische zeiler - we laten de wind bepalen hoe we varen - ben niet vies van een stevige pot opkruisen. De motor is min of meer taboe. Gebruik ik alleen als het niet anders kan (of veiligheid). Overigens de wind bepaalt "de grenzen": samen kiezen we een mooie, leuke of interessante route. Over het algemeen haal ik er - op een ontspannen manier - wel uit wat er in zit bij de heersende winden (slimme planning).
Bij een duidelijke Bora-waarschuwing zoeken we shelter. De Bora is een harde aflandige wind die soms de kop opsteekt. In Dalmatië - deel Kroatië waar wij zeilen - duurt een Bora meestal niet lang (1 à 2 dagen).

Het is niet alleen zeilen, hoor - we gaan ook de eilanden op - of havenstadjes in. Of lanterfanten in de vele heerlijke baaien die de 1240 Kroatische eilanden rijk zijn: zwemmen, snorkelen, zonnen, boekje lezen, bakje koffie, eitje bakken. Nou ja, samen kiezen we wat we gaan doen, hoe de tocht er uit ziet. Of we die avond zelf ons potje koken of de wal op gaan naar een restaurantje. In sommige baaien is er wel es een leuk visrestaurantje direct aan het water.

Voor de lopende kosten stellen we gezamenlijk een pot in: boodschappen dagelijks eten, diesel (nooit veel - romantisch zeilen), haven-/moring-geld (dure AC-marina's mijden we en we ankeren veel).

Contact met Jop:

+31 6 55 720 770 / +31 318 693199
ook
WhatsApp, Telegram en Signal
jop.werff@gmail.com

Samenstellingen crew op zeilschepen tellen vaak veel of zelfs 100% mannen.
Zeilen een mannenbezigheid? Onzin. Bij mij is dat anders en ik zou niet weten waarom niet - we leven in 2019!
Al kunnen zeilen is absoluut geen vereiste - enige vitaliteit is wel prettig, want we moeten het samen doen. Het is geen werkvakantie, we laten de wind het meeste en zwaarste werk doen. 
Kijk rond op deze site en je krijgt wel een indruk hoe "verschrikkelijk zwaar" het is! 😉

Wanneer kun je maar beter niet meegaan? Nou als je van de Solmar-vakanties bent, zou ik willen meegeven.... dit niet  te doen.
Last van zeeziekte? Daar moet je wel een beetje tegen kunnen of mee weten om te gaan. Je went altijd wel wat na een dag op golven en je conditie is ook van belang; die wordt snel beter door deze vakantie. Zodra je meer uitgerust raakt zul je veel minder last hebben.
Bij een keertje beetje zeeziek kun je aan het roer (stuurwiel) staan; dat werkt vaak het beste - in elk geval buiten zitten en naar horizon en golven kijken. Er zijn ook middelen bij drogisterij/ apotheek verkrijgbaar.
Wordt je al draaierig van de pagina Video? (zie menu hierboven - wel op een PC/laptop bekijken, dan beweegt alles op die pagina) 
Dan is het misschien niet verstandig.... of bel me. Ook als je een ander ongemak of gezondheidsprobleem hebt - we doen ons best.

Meer over mij weten? Mijn zeil-CV en meer. Heb je de tijd? Klik dan hier